Het ‘Your day in food’ artikel van laatst, bracht me op een idee. Lezeres Jolanda liet namelijk zien dat ze tonijnburgers had gemaakt. Ik doe dit ook wel eens, maar ik heb het recept nog nooit met jullie gedeeld. Hoog tijd dus! Deze burgers zijn lekker gezond en perfect voor bij de lunch of bij de warme maaltijd. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en ze zijn zo klaar!
Ingrediënten (2 burgers)
- 1 blikje tonijn, mijne had een uitlekgewicht van 110g
- 1 ei
- +- 25g paneermeel
- Kruiden naar keuze, ik ging voor Italiaanse kruiden
- 1 koffielepel (of twee theelepels) oestersaus of ketjap/sojasaus.
Bereiding
Laat het blikje tonijn heel goed uitlekken, ik druk meestal de deksel tegen de tonijn, zodat al het vocht eruit loopt. Doe dit in een kom en voeg hier ook het ei, de kruiden en de oestersaus (of sojasaus/ketjap) aan toe. Meng dit alles zo goed mogelijk door elkaar. De tonijn maak je hierdoor ook nog een beetje fijner.
Voeg vervolgens paneermeel toe, totdat er een massa ontstaat waarmee je burgers kunt maken. Dat het nog een beetje vochtig is, is niet erg. Dat wordt met bakken nog minder. Maak vervolgens twee burgers van het mengsel.
Doe een beetje olie naar keuze in een pan en bak de burgers ongeveer 3 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. De tonijn is al gaar als het uit blik komt, langer bakken is hierdoor niet nodig.
Je kunt de burgers bij vrijwel iedere avondmaaltijd eten. Ik at ze lekker allebei zelf op als lunch, met een grote berg groenten! Ze vullen super goed, doordat ze veel eiwit bevatten. Hieronder zie je de voedingswaarde per burger (inclusief olie voor de bereiding) en je ziet de voedingswaarde voor de maaltijd die ik at (2 burgers, 150g broccoli, 1 tomaat en 125g champignons).
Eet smakelijk!
Groetjes, Marloes
Maak jij wel eens zelf burgers? Wat is jouw favoriete recept?
Super goed idee, en fijn ook dat het zo makkelijk is!
Superleuk recept! Vind het ook altijd fijn dat jij de voedingswaarden erbij vermeld 🙂
Dank je wel! Is wat extra werk, maar ik vind het ook waardevol!
Kun je de burgers ook bewaren en de volgende dag weer opwarmen? Ik kook alleen voor mezelf en vind twee burgers wel veel 😉
Ja hoor!
De laatste tijd probeer ik meer vis te eten, dit lijkt me erg makkelijk en lekker om te maken 🙂 Is het beter om een blikje tonijn met olie of met water te gebruiken?
Op water is minder calorien, en dan nog zijn ze erg smakelijk. De olie krijg je wel binnen ivm bakken
Lijkt me erg lekker! Ik ga deze burgers deze week nog maken. Toevallig vandaag maar een half blikje tonijn nodig gehad..dus van de andere helft kan ik mooi een burger maken!
Topidee!
Super leuk! Ze zijn echt zo lekker!
🙂 absoluut!
Bedankt voor dit recept! Ik ben altijd gek op gezonde recepten die ook nog eens snel klaar zijn. Omdat kk pas om half zeven uit mijn werk kom en dan nog moeten koken voor mijn dochter en mij is het nog wel eens moeilijk om snelle gezonden en lekkere dingen te maken. Meestal kom ik niet verder dan aardappels, groente en vlees. Komt me ook wel eens mijn neus uit, hahaha.
Haha, kan ik me voorstellen.
Lekker! Ik ga het een keer met de vegetarische tonyn van de vega slager proberen 😉
Bedankt voor dit heerlijke recept. Heb het vandaag gemaakt. De kinderen vonden het ook lekker ?
Hallo!
Ik ben nu ruim een week bezig met gewicht verliezen en ik heb ontzettend veel filmpjes gezien van jou op YouTube. Het helpt enorm en dit recept staat vandaag op het menu!
Keep up the good work! Bedankt voor het delen. Groetjes
Wat leuk!! Graag gedaan. Jij ook bedankt 🙂
Super lekker, gemakkelijk en snel. Ik hou er van!