| 31 januari 2017

Recept: Biefstuk met Zoete Aardappel uit de Oven

Recept biefstuk zoete aardappel sla

Ik plaats heel vaak recepten voor buitenlandse gerechten. Pasta, rijstgerechten, wraps en couscous zie je regelmatig voorbij komen. Een simpele variant op Hollandse aardappelen, vlees en groenten niet. Omdat ik dit niet zo vaak eet. Als ik het eet, houd ik van een kleine twist. Normale gekookte aardappelen vind ik namelijk niet zo lekker. Ik laat je vandaag zien hoe ik deze biefstuk met zoete aardappel uit de oven maak! Ik geef je daarbij ook tips voor het bakken van een goede biefstuk.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 biefstukken
  • 400g zoete aardappel
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • Peper en zout naar smaak
  • Olie om in te bakken

Voor de salade

  • 2 flinke handen sla
  • +- 150g snoeptomaatjes
  • +- 100g komkommer
  • Een paar augurken
  • Een beetje balsamicocreme of een andere dressing naar keuze.

Je kunt voor de salade natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken. Ik maakte dit gerecht voor 1 persoon, vandaar dat de hoeveelheid op de foto kleiner is.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappel in partjes. Leg deze op een bakrooster (dit werkt voor mij beter dan een bakplaat) met bakpapier en bestrooi ze met kaneel en eventueel een beetje zout naar smaak. Ik kies ervoor om ze niet in te vetten, dit scheelt in gebruik van vet dus ook in calorieën. Bovendien gebruik je al vet bij de biefstuk. Zet de partjes voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Collage1

Maak ondertussen de salade klaar door de tomaatjes, komkommer en augurken (of andere rauwkost naar keuze) in stukjes te snijden. Meng ze door de sla.

Als de aardappels nog ongeveer 5-10 minuten moeten, kun je de biefstukken gaan bakken. Leg ze op een plank en bestrooi met een beetje peper en eventueel zout naar smaak. Zout toevoegen kun je beter niet doen als je een hoge bloeddruk hebt. Smeer ze ook in met een beetje olie. Zet een pan op een hoog vuur en laat deze goed warm worden. Leg hier de biefstuk in, hij moet sissen als hij de pan raakt, dan is de temperatuur goed (extra olie in de pan is niet nodig, omdat dit al op het vlees zit. Schroei het vlees aan alle kanten dicht, ook de zijkanten. Zet vervolgens het vuur laag en laat de biefstuk aan beide kanten nog ongeveer 2 minuten bakken. Je kunt af en toe voelen, hoe steviger hij wordt, hoe meer doorgebakken hij is.

Collage2

Haal de biefstukken uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie. Ik had dit niet in huis en gebruikte een kom met een bordje erop. Laat het vlees even rustten. Haal ondertussen de aardappel uit de oven. Serveer op een bord met de sla en leg tenslotte ook de biefstuk ernaast.

Collage3

Klaar is je heerlijke gezonde maaltijd! Hieronder vind je de voedingswaarde van dit gerecht, gebaseerd op de helft van de ingrediënten hierboven. Ik ga uit van een biefstuk van 130g en gebruik 5g olijfolie per persoon.

Voedingswaarde

Je kunt natuurlijk ook gewoon normale gekookte aardappels bij dit gerecht eten. Deze kun je niet op dezelfde manier in de oven doen. Ze zijn namelijk harder en zullen niet in 30 minuten gaar zijn. Als je ze even een paar minuten voor kookt kan het trouwens wel.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak Hollandse pot? Wat is jouw favoriet? Waarvan zou je eens een recept willen zien?

4 reacties

  1. Ik eet bijna nooit ‘Hollandse pot’. Ik houd er gewoon niet zo van. Wat ik wel heeeeerlijk vind is; rode kool met hachee (volgens recept van mijn moeder :))
    Ik zou wel een recept van jouw versie van een gevulde courgette willen zien (of heb ik er overheen gekeken en staat dit recept al op je site?)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram