Ik vertelde in het artikel over de spinaziesoep al, dat ik langzaam weer in de winterse sferen kom. Stamppotten staan bekend als energierijk, vet en ongezond. Dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn, liet ik al eerder zien in een aantal stamppotrecepten (vul in het zoekbalkje rechts hiernaast ‘stamppot’ in). Vandaag een variant met zoete aardappel en spinazie!
Het ‘probleem’ bij stamppot is dat er vaak in verhouding veel aardappel en weinig groenten in zit. Bovendien is er vaak vet vlees aan toegevoegd (spekjes en rookworst). Deze stamppot is een stuk magerder en bevat daardoor weinig calorieën! Doordat ik geitenkaas gebruik, bevat het relatief veel verzadigd vet. Wil je dit liever niet, of houd je niet van geitenkaas, dan kun je ook gerookte kip of hamblokjes toevoegen.
Ingrediënten (2 personen)
- 450 zoete aardappel (200g voor een vrouw, 250g voor een man)
- 300g spinazie
- 2 tomaten
- 100g geitenkaas
Bereiding
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes. Was ze goed af en kook ze in een beetje water in ongeveer 10 minuten gaar. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en brokkel de geitenkaas zo klein als je wilt.
Stamp de aardappelen fijn met een stamper en voeg een beetje van de spinazie toe. Nu komt het harde werk, het is namelijk best lastig om alle spinazie door de aardappels te krijgen. Ik voeg langzaam kleine beetje toe en schep het steeds om met een houten lepel. De pan laat ik op een zacht vuurtje staan. Als alle spinazie erdoor zit, laat je alles nog even goed doorwarmen. Nu kun je de tomaat erbij doen.
Verwarm nog even door en je bent klaar! Schep de stamppot op de borden en verdeel de geitenkaas erover. Ik vind het fijn om deze niet al in de pan erbij te doen, omdat de kaas dan helemaal door het gerecht smelt. Ik vind die kleine brokjes geitenkaas juist zo lekker! Eventueel kun je zout en peper toevoegen, ik vind dat niet nodig omdat de kaas al heel zout is.
Hierboven zie je dat de stamppot écht niet veel calorieën bevat. De voedingswaarde hierboven is voor één portie, berekend door de helft van de ingrediënten hierboven op te tellen. Relatief gezien wel wat veel verzadigd vet, dat komt door de geitenkaas. Zoals ik hierboven al zei, kun je die eventueel vervangen. Ik vind dat echt niet nodig, want een klein beetje vet binnen krijgen is echt niet erg, ook niet als je wilt afvallen!
Ik hoop dat ik je weer wat inspiratie heb kunnen geven voor jouw herfst- en wintermaaltijden.
Groetjes, Marloes
Zou jij nog meer stamppotrecepten willen zien deze winter?
Heerlijk recept! Deze ga ik zeker vaker maken!
Groetjes, Debby
Dank je!
Hoi Marloes, vandaag deze heerlijke stamppot gemaakt, als toevoeging had ik nog een gebakken uitje door gedaan, echt heerlijk en vegetarisch.
Yum!! Klinkt goed
Kan het ook met diepvries spinazie? En ipv geitenkaas feta?
Diepvriesspinazie wel eerst goed laten ontdooien. Doordat het dan vochtiger wordt, is het wel lastiger. Geitenkaas kan prima.
Net gemaakt! Lekker zeg! Hij was alleen wel een beetje te vochtig. Hoeveel kookvocht laat jij over voor het stampen?