| 28 mei 2016

Gezonde Hapjes – Voor bij de Borrel of Verjaardag

Gezonde hapjes

Ik heb al een heel aantal artikelen geschreven met daarin ideetjes voor gezonde hapjes. Ik weet echter dat ze moeilijk terug te vinden zijn. Bovendien staan in sommige artikelen maar 2-3 hapjes. Daarom leek het me handig om eens een overzicht te maken van alle ideeën die ik heb geplaatst. Ik vind zulk soort hapjes ideaal voor bij de borrel, op een verjaardag of gewoon als ik visite krijg. Ik maak meestal een mix van gezonde en minder gezonde hapjes, zodat iedereen kan nemen wat hij/zij wil. Maak je klaar voor een hele lap aan inspiratie :).

Natuurlijk hoeft echt niet alles altijd gezond te zijn, maar ik merk dat veel mensen het toch prettig vinden om niet teveel ongezonde dingen te eten. Het wordt steeds ‘normaler’ dat je ook op verjaardagen wat meer om je gezondheid denkt. Ik zie deze hapjes dan ook als welkome afwisseling op alle chips, taart, kaas, worst en borrelnootjes die je serveert. Ik wissel af met hele simpele gerechten en dingen die wat meer tijd kosten.

Dat deze gerechtjes gezonder zijn dan de gemiddelde chips of worst, betekent trouwens niet dat je van alles onbeperkt kunt eten. Onthoud dat het altijd extraatjes blijven, die je naast je normale voeding eet.

  • Snijd stukjes rauwkost (komkommer, wortel, paprika, selderij etc.) Serveer dit in een leuke schaal of in een glas. Zet er eventueel een gezond dipsausje bij zoals bijvoorbeeld deze hummus, guacamole of tzatziki.
  • Besmeer een volkorenwrap dun met light roomkaas. Doe hier wat sla en gerookte zalm op. Rol de wrap op, wikkel hem strak in folie en leg even in de koelkast. Snijd er vervolgens plakjes van. Ook heerlijk met ham, filet americain, hummus en/of avocado.
  • Maak rolletjes van asperges in (gerookte) ham. De asperges kun je zelf koken, of in pot kant en klaar kopen. Een beetje kruiden geven ze extra smaak.

Asperge ham

  • Serveer olijven, kies bij voorkeur olijven op water of azijn. Of laat anders de olie er heel goed af druipen.
  • Bak wat grote garnalen in een pan met een beetje olie en knoflook. Serveer ze met een beetje sweet chilisaus of met de tzatziki die ik hierboven linkte
  • Giet een blik kikkererwten (of 2 blikken) af en dep ze droog. Doe ze in een kom en meng er 1 eetlepel olijfolie, zout, peper en andere kruiden (bijvoorbeeld kerrie en paprikapoeder) naar smaak door. Zet de bakplaat voor +- 25-30 minuten in de oven op 200 graden. Schep ze af en toe even om en check of ze al knapperig zijn.

Kikkererwten

  • Rol een dadel in een half plakje gerookte ham, doe ze voor 8 minuten in de oven op 200 graden. Klaar is je heerlijk zoet/zoute hapje!
  • Prik een klein stukje mozzarella, een cherrytomaatje en een blaadje basilicum aan een stokje. Super simpel, maar oh zo lekker!
  • Pak een pot geroosterde paprika’s en snijd deze in repen. Smeer daar een beetje light roomkaas op en beleg ze met wat rucola. Rol het geheel op en prik er een satéprikker in.

Paprika rucola

  • Gebruik plakjes komkommer als ‘toastje’. Doe hier gezond beleg naar keuze op. Bijvoorbeeld gerookte zalm, filet americain, light kruidenkaas, avocado en kruiden of kipfilet en een beetje sweet chilisaus.
  • Snijd een meloen in stukjes, rol deze in een plakje (gerookte) ham. Eventueel een heel klein beetje kruidenkaas erop voor extra smaak.
  • Neem een stukje kaki, ananas, mango of ander zoet fruit. Prik hier een blokje feta op en bestrooi eventueel met wat tijm.

Borrelhapjes

  • Snijd met een kaasschaaf dunne plakjes van een appel. Leg ze op een bakplaat, zonder dat ze elkaar raken. Strooi er een beetje kaneel overheen en zet ze voor 1,5-2uur in de oven op 100 graden. Even laten afkoelen en je hebt heerlijk knapperige appelchips.
  • Snijd met een kaasschaaf een lange reep van een komkommer. Beleg met gerookte zalm en een beetje light kruidenkaas. Rol het geheel op en steek er een prikkertje door.
  • Rol een stukje avocado in een plakje gerookte ham. Strooi er eventueel wat peper overheen voor wat extra pit.

Hapjes feestdagen

  • Een handje ongezouten noten of studentenhaver. Let wel op je portie, noten bevatten namelijk veel calorieën, ook al zijn ze gezond.
  • Zet eens een schaaltje druiven, aardbeien of ander fruit neer. Lekker fris en heerlijk af afwisseling op zoutere dingen.
  • Snijd een stuk gerookte kip in stukjes. Prik een stukje aan een cocktailprikker en doe er ook een stukje ananas aan. Serveer met een beetje sweet chilisaus.

Kip met ananas

Zo….dat waren een heleboel ideetjes voor gezonde én lekkere borrelhapjes. Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd of jij nog aanvullingen hebt. Misschien zijn er dingen die jij graag maakt, die niet in deze lijst voorkomen. Zo kunnen we elkaar een handje helpen bij het gezond leven leuk maken :).

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gezonde borrelhapje?

17 reacties

  1. Bedankt voor de vele, lekkere tips Marloes!
    Mijn favoriete hapje? Heb ik eigenlijk niet echt… ik vind iets met olijven, (parma)ham, feta of noten héél erg lekker!

  2. Ziet er heerlijk uit !!wrap met zalm sla en light roomkaas of rookvlees met ei Ham met augurk volkoren pannekoek met appel rozijnen en kaneel banaan met aardbei op stokje met pure cholade

  3. Hmmmm…..heerlijke ideeën!
    Ik vind het ook fijn om op een verjaardag naast de ongezonde hapjes een paar gezondere neer te zetten. Ik ben in de zomer jarig en heb ook al eens allemaal stokjes met fruit gemaakt: een satéprikker met afwisselend ananas, aardbei en meloen bijvoorbeeld.
    Het is ook lekker om zelf van tartaargehakt kleine gehaktballetjes te rollen en te bakken. Die kun je prima koud serveren. Lekker met een tomaten-sausje erbij.
    Ik vind zelf de meloen met parmaham en de komkommer-als-toastje de lekkerste. Ik denk door de smaakcombinatie.
    Hmmmm…..het is echt nog te vroeg voor hapjes 😉 Misschien morgenmiddag een paar maken als Max Verstappen weer moet racen 🙂 goed excuus!

  4. Wat veel lekkere ideeën! Ik vier toevallig vanavond mijn verjaardag en heb al mijn hapjes al gemaakt, iets om te onthouden voor volgend jaar dus 😉

  5. Leuke tips! Ook lekker: komkommer door midden snijden, zaadjes eruit lepelen. Beetje kruidenkaas erin en een plakje kipfilet erop. Jam!

    1. Deze maak ik idd ook, maar iets anders. Komkommer uithollen, paar plakjes kipfilet in de koekepan (zonder boter) met een beetje chilipoeder grillen, komkommer vullen met deze kipfilet (goed aandrukken), schijfjes afsnijden, ziet er prachtig uit en is heerlijk !!!

  6. Ik mis nog de klassieker die mijn schoonmoeder ook vaak heeft. Partje gekookte ei met rookvlees. Of rolletjes ham/kipfilet met een laagje van roomkaas met een fijngesneden bosuitje

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram