Recepten Vegetarisch Warme maaltijd

Gezonde Boerenkool Stamppot met Pompoen

Door

Ik heb jullie deze winter weer een aantal stamppot recepten beloofd. Deze keer eentje in videovorm, omdat jullie daar behoefte aan hadden :). Ik maakte deze keer een gezonde boerenkool stamppot met pompoen in plaats van aardappel. Hierdoor is het koolhydraatarm. Bovendien verving ik het vette vlees door geitenkaas en walnoten, waardoor de hoeveelheid slechte vetten (verzadigd vet) lager is. Kijk gezellig mee!

Ingrediënten (+- 3 personen, of 2 hele grote eters)

  • 1 Flespompoen (of +- 1kg pompoenblokjes)
  • 300g boerenkool
  • 1 paprika
  • Peper en zout naar smaak

Per persoon: 

  • 30g geitenkaas
  • 20g walnoten

Voor degenen die wel gewoon een stuk rookworst erbij willen hebben, kun je natuurlijk gewoon rookworst doen in plaats van de kaas en de noten. Ik deed dit ook voor Sven.

Bereiding
Snijd het kopje en het kontje van de pompoen. Halveer hem, verwijder de pitjes en snijd hem in stukjes. Doe deze in een grote pan en doe er water bij totdat de pompoen net onder staat. Doe hier de boerenkool bovenop en zet de pan op het vuur. Breng aan de kook en kook voor 10 minuten. Snijd ondertussen de paprika in stukjes en breek de walnoten fijn.

Na 10 minuten koken voeg je de paprika erbij, kook nog 5 minuten door (10 minuten voor hele gare groenten). Giet het water af en stamp het geheel door elkaar.Verdeel je stamppot over de borden, strooi de walnoten erover en brokkel de geitenkaas in stukjes over het gerecht.

Hieronder vind je de voedingswaarde van dit recept. Ik heb ook de voedingswaarde toegevoegd voor als je 125g rookworst gebruikt in plaats van de walnoten en de geitenkaas.

Zoals je ziet bevat dit recept aanzienlijk minder calorieën, koolhydraten en verzadigd vet dan een gemiddelde stamppot boerenkool. Zelfs als je een hele grote portie neemt (dit recept opeten met 2 personen), kan dat absoluut geen kwaad. Als je er rookworst bij doet in plaats van walnoten en geitenkaas, gaat de hoeveelheid verzadigd vet flink omhoog. Je kunt dit voorkomen door er een tartaartje of kipfilet bij te doen.

Mijn recept bevat meer suiker dan een gemiddelde stamppot boerenkool, doordat pompoen van nature wat suiker bevat.

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden! Ik vind dit gerecht heerlijk.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete stamppot in de winter? Heb je nog een verzoek voor een recept?

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
  1. Petra 1 weekgeleden

    Ik heb het ook wel eens geprobeerd met pompoen alleen werd hij toen heel erg waterig de stamppot. Had jij daar geen last van?

    Reageer
    • Marloes 1 weekgeleden

      Nee!! Heb hem wel heel goed afgegoten 🙂

      Reageer
  2. Veerle 1 weekgeleden

    Mijn favoriet is sowieso hutspot met riblappen😍😍

    Reageer
  3. Roos 1 weekgeleden

    Ik snap niet helemaal waarom normale stamppot, zonder worst en spekjes, minder gezond zou zijn.

    Reageer
    • Marloes 1 weekgeleden

      Dat zeg ik toch ook niet?? 🙂 Ik zeg juist dat het vette vlees de stamppotten ongezond maken. Ik geef alleen een andere twist aan de normale stamppot.

      Reageer
  4. Janneke 1 weekgeleden

    Kun je deze stamppot ook invriezen?

    Reageer
  5. Maud 7 dagengeleden

    Dit ziet er echt lekker uit! Ik hou wel van pompoen :D.. Klein vraagje: Laat je de schil van de pompoen er gewoon op?
    Ik haal die namelijk altijd eraf -.-‘.
    Ik ga dit zeker eens proberen :).

    Reageer
    • Marloes 6 dagengeleden

      Je kunt de schil er inderdaad ophouden! 🙂

      Reageer

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.