Vandaag weer eens een lekker recept voor bij de warme maaltijd, couscous met kip en spinazie! Couscous is niet de meest gezonde keuze die je kunt maken. Zilvervliesrijst bevat bijvoorbeeld veel meer vezels. Toch denk ik dat couscous prima past in een gezonde leefstijl. In dit gerecht gebruik ik relatief weinig couscous, veel groenten en ik vul het aan met kip. Hierdoor wordt het naar mijn idee zeker een gezond recept.
Ingrediënten (2 personen)
- 120g couscous
- 200g kip
- 1 bakje champignons
- 2 bosuitjes
- +- 15 snoeptomaatjes
- 2 flinke handen spinazie
- Italiaanse kruiden (of andere kruiden naar keuze)
- 1,5 eetlepel olie of vloeibare boter om in te bakken.
Voor de dressing
Je kunt de dressing natuurlijk ook heel goed weglaten! Als je hem toch wilt maken, heb je dit nodig:
- 100ml magere yoghurt
- Italiaanse kruiden naar smaak (of andere kruiden naar keuze).
- Eventueel een klein beetje citroensap
Bereiding
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik deed het in een pan, goot er 120ml kokend water over en liet het staan met de deksel erop. Roer daarna even door en klaar is Kees! Snijd de kip in iets dunnere plakken, zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer even dik zijn. Smeer ze met een kwastje in met wat olie of vloeibare boter.
Snijd de bosuitjes fijn, de champignons in vieren en halveer de snoeptomaatjes. Laat een pan goed warm worden op het vuur. Ik gebruikte een grillpan, maar een gewone kan natuurlijk ook! Leg hierin de ingevette stukjes kip en strooi er een beetje Italiaanse kruiden over. Draai ze na ongeveer 2 minuten om als ze goudbruine streepjes hebben en bak de andere kant totdat de kip gaar is.
Bak ondertussen in een andere pan de champignons en de bosuitjes in een klein beetje vloeibare boter of olie. Als ze gaar zijn, doe je de spinazie en de tomaatjes erbij. Verwarm dit heel even mee en voeg dan de couscous toe. Roer alles goed door elkaar.
Meng ondertussen de yoghurt met de kruiden en eventueel een beetje citroensap. Als het gerecht warm is, haal je het van het vuur. Serveer op een bord, leg de kip erop en doe de yoghurtdressing in een schaaltje, zodat iedereen kan pakken hoe veel hij wil.
Hieronder zie je de voedingswaarde van dit gerecht, gebaseerd op de helft van de hoeveelheden hierboven (dus een portie voor 1 persoon). Ik krijg vaak vragen over hoe ik dit bereken. Ik doe dit met mijn diëtisten software (Evry), die een bestand heeft van de NEVO-tabel.
Ik hoop dat jullie deze couscous met kip en spinazie net zo lekker vinden als ik! Fun fact: zelfs Sven wilde mee eten, terwijl hij meestal niet zo’n fan is van mijn gezonde verzinsels ;).
Eet smakelijk!
Groetjes, Marloes
Ga jij dit recept maken? Laat me zeker even weten wat je ervan vindt!
Oehh, ik houd van couscous met spinazie en tomaat. Van de zomer at ik dit heel vaak als salade. Dit is dus zeker een lekkere warme aanrader die ik ga maken!
Ziet er heerlijk uit, komt zeker binnenkort op het menu!
Leuk!
Oei, ik eet eigenlijk altijd spelt- of volkoren couscous, omdat ik dacht dat het gezond was (en omdat het makkelijk te maken is haha), maar zilvervliesrijst is dus echt veel beter? Leuk recept trouwens, ik maak dit soort gerechten ook vaak! Lekkere nieuwe inspiratie dus 🙂
Volkoren couscous is ook prima hoor!! ?
Mmmmm klinkt lekker! Is het 120gr couscous gekookt of ongekookt?
Ik ga het zeker een keer proberen!
Ongekookt 120g voor 2 personen :). Ingrediënten zijn altijd onbereid gewogen, want onder het kopje ‘bereiding’ ga je er pas iets mee doen :).
Het was heerlijk!
Terwijl ik dit typ, eet ik appel met pindakaas uit de magnetron naar jouw idee, ook lekker!
Ik ben geboren met een open rug en fitness sinds kort weer, omdat ik onzeker was.
Misschien heb je tips voor mensen met een lichamelijke beperking die gezond
willen leven? Maar ik snap dat dat heel erg per persoon verschilt.
Ik blijf je blog en youtube trouw volgen, want je motiveert en informeert mij echt.
Liefs,
Emma
Super goed bezig Emma! Dat verschilt zeker per persoon. Maar in principe zijn de tips niet anders dan voor mensen zonder beperking! Doe wat je kunt, bouw langzaam op en dan kom je er vanzelf!
Dankjewel, ga zo door met je blog en YouTube!
Wat heb ik weer genoten vanavond van dit heerlijke recept! Hou ik er zeker in. Vorige week ook de Pasta met Avocado, Pijnboompitten en Rucola geprobeerd en de Salad Bowl met Noten en Sojabonen. Allebei ook heerlijk. Echt top die gezonde, makkelijke én lekkere recepten, ik ben fan!
Grts, Annette