De kerstdagen komen er nu toch echt heel snel aan! Ik geniet altijd ontzettend van deze dagen van het jaar. Lekker eten hoort daar natuurlijk helemaal bij. Vandaag laat ik jullie 3 verschillende tussendoortjes zien voor tijdens de kerstdagen (of stiekem op iedere andere dag van het jaar ;)). Ze bevatten allemaal chocolade en zijn in mijn ogen toch een gezondere variant op de doorsnee kerstsnacks!
Hier de receptjes nog eens uitgeschreven:
Chocolaatjes: smelt pure chocolade (hoe puurder hoe minder suiker), dit kan au bain marie of in de magnetron. Ik deed het steeds 20 seconden in de magnetron en roerde het geheel daarna door. Leg bakpapier op een plaat of bord en maak hierop kleine hoopjes van de chocolade. Ze worden vanzelf platter. Als ze aan elkaar gaan zitten, kun je ze later gewoon losbreken. Sprenkel topping over je nog plakkerige chocolaatjes. Voorbeelden zijn stukjes noot, zaden, (gedroogd) fruit, kokos of cacoa nibs. Ik gebruikte amandelschaafsel, pompoenpitten, cranberry’s en granaatappelpitten.
Appel met sprinkles: Haal het klokhuis uit een appel en snijd deze in schijven. Smelt chocolade zoals ik hierboven uitleg. Ik gebruik dit keer zowel witte- als pure chocolade. Sprenkel de chocolade met een lepel over de appels en strooi hier sprinkles naar keuze over.
Warme chocolademelk: Giet halfvolle melk (of sojamelk of andere melk naar keuze) in een pan. Doe hier +-10g hele pure chocolade bij en eventueel een theelepel koek- en speculaarkruiden. Verwarm het geheel op het vuur, blijf constant roeren. Als het klaar is, kun je eventueel zoetstof toevoegen als je dit wilt. Ik deed er een klein beetje suikervrije siroop in. Dit hoeft niet perse.
Ik hoop dat je geniet van deze hapjes!
Groetjes, Marloes
Heb jij nog een leuk idee voor gezonde kerst-treats?
Snacks met chocolade, dat klinkt altijd goed natuurlijk! Zelf maak ik deze kerst wraps met zalm of kipfilet, simpel maar wel erg lekker 🙂
Wat fijn, zulke recepten! Wij eten nu suikerarm / suikerbeperkt ivm klachten (vooral dochter) en het is toch wel lastig, zeker voor een kind om geen / weinig suiker te “mogen”.
Zeker weten! Al zijn er tegenwoordig wel veel alternatieven gelukkig. Ik heb zelf als kind ook een tijd zonder suiker moeten eten.
Het oog wil ook wat. Dit ziet er gezellig en heerlijk uit het straald niet “gezond en net niet lekker uit” maar juist uitnodigend.
Succes morgen!!!!!
Dank je wel!! Zo lief dat je dat onthouden hebt!
Chocolade = altijd een goed idee! En dat het dan ook nog gezonder is, is best prettig. Op de feestdag eet ik vaak wel genoeg en ook genoeg zoet, dus in de vakantie zelf ga ik deze snacks eens proberen.
Leuk!
Jummie, ik ga vanavond de appel met chocolade maken, ik laat het resultaat nog weten 🙂
Leuk!
Ah, super leuk! Niet alleen voor Kerst, maar ook gewoon voor in het weekend 🙂 Chocolademelk maak ik zelf altijd van pure cacao en dan met een beetje zoetstof, dat is ook erg lekker! Maar kan me voorstellen dat een blokje chocola net eventjes wat romiger is.
Dat kan inderdaad ook heel goed!