Leuke App: My Fitness Pal!

My Fitness Pal

Ik wil jullie vandaag iets vertellen over een app die inmiddels alweer een hele tijd op mijn telefoon staat, namelijk My Fitness Pal. Ik hoorde veel goede verhalen over deze app en zag een aantal van mijn favoriete YouTubers hem gebruiken, ik raakte nieuwsgierig en heb hem geïnstalleerd. Inmiddels gebruik ik hem dagelijks, de app helpt me bij het vasthouden van een gezonde leefstijl! Hoe? Dat vertel ik je in dit artikel.

Wat kun je met de app?
My Fitness Pal is een gratis app, waar je jouw voedingsinname en energieverbruik mee in kaart kunt brengen. Je kunt gericht jouw fitnessdoelen invullen, bijvoorbeeld als je wilt afvallen. De app berekent hoeveel calorieën je per dag zou moeten eten, om jouw doel te bereiken. Je hebt geloof ik ook een betaalde versie, die nog meer details geeft over jouw voedingsinname. Ik vind de gratis app echter meer dan voldoende!

Hoe werkt het?
Als je start met het gebruiken van de app, vul je een heel aantal gegevens in. Bijvoorbeeld je geboortedatum, geslacht, lengte en gewicht. Maar ook of je in het dagelijks leven vooral zit, staat of beweegt. Daarnaast vul je in of jij tevreden bent over je gewicht, of dat je zou willen aankomen of afvallen. Vervolgens maakt de app een berekening voor hoeveel calorieën jij dagelijks zou moeten eten.

Vervolgens heb je een dagboek, waarin jij kunt bijhouden wat je eet gedurende een dag en welke activiteiten je doet. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je een half uur hebt hardgelopen. De app geeft aan hoeveel calorieën je daarmee verbrand hebt en hoeveel je dus extra zou moeten eten. Daarnaast geef je per maaltijdmoment aan welke je producten je at (zie hieronder hoe ik vandaag mijn ontbijt invulde). Je kunt gemakkelijk producten opzoeken, door ze in het zoekbalkje in te typen. Zo krijg je een goed overzicht van het calorieverbruik en de calorieinname per dag.

My Fitness Pal3

Daarnaast kun je ook zien wel deel van jouw voeding uit eiwitten, vetten en koolhydraten bestaat. Ook kun je zien hoeveel van de andere voedingsstoffen (bijvoorbeeld suiker en vezels) je binnen krijgt. De app raad standaard een bepaalde hoeveelheid aan, de je eventueel zou kunnen aanpassen op jouw eigen persoonlijke doelen. Als je bijvoorbeeld wat meer eiwit en minder koolhydraten wilt eten dan ‘normaal’, dan kun je dat gewoon aanpassen.

Hoe bepaal je jouw doelen?
De app helpt je grotendeels met het opstellen van jouw doelen. Hij vraagt je namelijk wat jouw ideale gewicht is en hij geeft automatisch de ‘standaard’ aanbeveling voor de verhouding tussen koolhydraten (50%), eiwit (20%) en vet (30%). Ook voor andere voedingsstoffen (onder andere verzadigd vet, suiker, cholesterol en vezels) gaat hij uit van de standaard aanbevelingen. Je kunt dit eventueel zelf veranderen, ik raad je echter aan om hier voorzichtig mee te zijn als je er niet zo veel verstand van hebt.

Ook kun je zelf jouw sportdoelen invoeren, bijvoorbeeld hoeveel trainingen je per week wilt doen en hoeveel minuten je wilt trainen. Je kunt de app trouwens zelfs aansluiten op verschillende soorten stappentellers, voor een nog meer nauwkeurige meting.

 Wat geeft de app vervolgens aan?
Als je alles voor een dag hebt ingevuld, geeft de app precies aan hoeveel calorieën, vet, eiwit, koolhydraten en andere voedingsstoffen je hebt gegeten. Ook geeft hij aan of dit genoeg is, of juist teveel of te weinig. (Zie hieronder) Tenslotte kun je zien wat jouw gewicht over 5 weken zou zijn, als je dit voedingspatroon zou aanhouden.

My fitness pal2

Mijn ervaring
Je merkt het misschien al, ik ben erg enthousiast over deze app! Ik heb niet als doel om af te vallen, maar ik vind het wel super leuk om te zien wat ik precies eet gedurende een dag en hoe de verdeling van de verschillende voedingsstoffen in mijn voeding is. Ook geeft het me een steuntje in de rug. Ik sport regelmatig twee uur per dag en ik vind het dan belangrijk dat ik voldoende eet. Als ik het druk heb, schiet dat er nog wel eens bij in. De app zorgt ervoor dat ik er beter op let. Zo kan mijn lichaam na zo’n heftige sportdag goed herstellen voor een volgend sportmoment. Daarnaast voorkom ik dat ik roofbouw pleeg op mijn eigen lichaam, door te weinig te eten als ik veel sport.

Nadelen
Ik heb echter ook een paar nadelen aan de app ontdekt. Die ik graag met jullie deel.

  • Niet alle producten staan even nauwkeurig in de lijst. Je vindt bijvoorbeeld een magere kwark in de productenlijst die 50kcal per 200g bevat, dit is niet juist. Een andere variant bevat 50kcal per 100 gram, dit klopt wel! Ik heb het geluk dat ik van de meeste producten weet hoeveel er ongeveer in zit, maar als je dat niet weet kan het erg verwarrend zijn. Ook zijn vaak de andere voedingsstoffen niet, of niet goed ingevuld. Hierdoor kan het bijvoorbeeld lijken dat je te weinig vitamine C binnen krijgt, terwijl dit niet zo is.
  • Je moet goed in de gaten houden dat je niets vergeet in te voeren, bijvoorbeeld boter op brood of de olie waar je in bakt. Als je deze dingen wel vergeet, krijg je flink wat meer calorieën binnen dan je denkt.
  • De app gaat uit van ‘gemiddeldes’. Hij berekend de hoeveelheid calorieën die een gemiddeld persoon van jouw lengte, leeftijd, geslacht en gewicht verbrand bij een bepaalde mate van activiteit. Misschien gaat jouw stofwisseling echter wel veel sneller of langzamer dan gemiddeld en zou jij eigenlijk meer of minder moeten eten dan wordt aangegeven. Hier kan je alleen achter komen door een persoonlijk advies van een diëtist of voedingskundige in te winnen.
  • Er worden regelmatig Engelse of Amerikaanse maten gebruikt, zoals een ‘cup’ of een ‘oz’. Sommige producten zijn moeilijk te vinden in grammen, waardoor je niet goed weet welke hoeveelheid je moet invullen.
  • De app geeft geen hoeveelheid calorieën die je verbrand met krachttraining. Bijvoorbeeld mijn bodypumples kan ik niet invoeren. Omdat ik weet dat ik met zo’n les ongeveer 250-300 calorieën verbrand, heb ik dit zelf handmatig ingevoerd.

Ondanks dit ben ik super enthousiast! Ik raad je aan om de app niet als ‘heilig’ te beschouwen. Zie het meer als een globale indicatie of je goed bezig bent of niet. Zoals ik al zei, gaat hij uit van gemiddelde waarden en is niemand hetzelfde.

Ben jij nog op zoek naar een leuke accessoire voor je smartphone? Kijk dan eens op mobiel.nl

Ik ben benieuwd of jij de app gaat proberen!

Groetjes, Marloes

Kende jij My Fitness Pal al? Ga je hem proberen? 

28 reacties

  1. Even een aanvullende tip: je kan bijna alle producten ook scannen! Als je jouw magere kwark scant, krijg je waarschijnlijk direct de goede.

  2. Ik heb hem ook een tijd gebruikt! Super handig. Ik ben bezig met afvallen en vind het onderdeel ‘voortgang’ heel fijn hier zie je in een grafiek hoe jouw voortgang er uit ziet!

    1. Zoals ik al aangaf, is mijn metabolisme echt lager dan normaal. Ik weet dus dat dit een goede hoeveelheid is, als ik niet sport. Als ik de hele dag clienten heb, zit ik alleen maar!

  3. Dit is inderdaad een ideale app! Ik gebruik hem in combinatie met de polar loop, een ideale manier om de activiteiten gemeten met de polar loop terug te vinden in My Fitness Pal! 😀

    Zeker een aanrader!

  4. Oké 😉 Hoe weet je dat je een laag metabolisme hebt? Heb je dat uitgerekend of is dat omdat je op een dat met cliënten alleen maat zit?

      1. Oké hoe schat je dat dan van je cliënten in bij de eerste dieetlijst die je opstelt en als 1460 voor jou op rust is, wat is het dan voor jou op sportdagen?

  5. Ik gebruik de app ook al een tijdje maar vulde nooit iets in bij krachttraining omdat ie inderdaad geen calorieën invult. Vul jij dit dan ook gewoon in bij cardio of kan het op een andere manier?

  6. Ik ben vandaag met de app begonnen. Ik tel liever geen calorieën, maar ik viel ook niet af. Kiezen tussen het beste kwaad 😉

  7. Ik heb deze app ook een tijdje gebruikt.. Als je sport mag je extra calorieën eten.. Wat adviseer je? De calorieën ook echt gebruiken die de app adviseert ? En moet je dat calorieendoel ook halen ?

    1. Ik voer de sport dus in, dan telt hij deze calorieën op bij wat je ‘mag’ hebben. Ik zou altijd blijven luisteren naar je lichaam. Heb je echt geen honger, ga dan niet eten omdat het van de app ‘moet’. Andersom ook, heb je meer trek dan kun je best een klein beetje extra eten.

  8. Ik gebruik deze app nu vanaf maandag en ben al 2.2 kg kwijt. Naast je profiel foto zou je kunnen zien hoeveel je afgevallen bent. Helaas bij mij staat en blijft die op 0 kg. Hoe kun je dit zichtbaar maken. Ik heb er een stappenteller Pacer aangekoppeld. Vind het een geweldige app.

    1. Ik vind het niet belangrijk hoe veel mensen afvallen. Ik richt me veel meer op gezondheid en je fit voelen, dan op het getal op de weegschaal. Ik raad ook niet aan om zo snel mogelijk af te vallen, vandaar dat ik daar ook niet de nadruk op leg.

  9. Ik ben heel blij met deze app. Ik eet zo goed als niks meer daar ik niet weet wat en hoe…zit al de eetstoornissen sites te bekijken, zo hopeloos ben ik, ben 170 en weeg er nu 83na 2miskramen de voorbij 2jaren en stress, ik woog nog nooit zoveel, altijd 57kg. Ooit zelfs 48 kg.daar ik fotoshoots deed..ben ten einde, epilepsie en mag niet meer werken…

    Hoeveel kcal mag ik eigenlijk? Ik loop zo moe nu…

  10. Ik gebruik deze app ook maar vond t raar dat hij mijn logboek niet voltooid als ik niet al mijn calorieën hebt verbruikt. Op deze manier werkt de app niet naar mijn mening. Heeft iemand hiervoor enkele tips???

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram