| 10 december 2016

Buiten Sporten in de Winter – 10 tips

buiten-sporten-winter

Er zijn ontzettend veel mensen die ondanks de kou nog steeds fanatiek buiten sporten. Speciaal voor die bikkels is dit artikel met tips voor sporten in de kou. Ik ben niet bepaald een ervaringsdeskundige (lees: het grootste watje ooit wat kou betreft…), maar ik heb de afgelopen jaren toch wat handige trucs opgedaan door mijn werk als sportinstructeur. Ik hoop dat je iets kunt met mijn tips! *Leuk feitje: Ik heb ook de grootste moeite gehad om 3 foto’s te vinden voor hierboven, waarop ik buiten sport met kouder weer…haha*

De tips hieronder zijn dus speciaal bedoeld voor mensen die in de maanden november tot en met maart buiten sporten. Het is in deze tijd niet alleen koud, maar het regent ook vaak en het is snel donker.

  • Dat je voldoende kleding aan moet doen als je buiten gaat sporten in de winter, dat lijkt me logisch. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een aantal dunne laagjes over elkaar. Dunne stoffen ademen namelijk beter, waardoor eventueel zweet beter wordt afgevoerd. Bovendien kan tussen de laagjes een beetje lichaamswarmte gaan zitten, als isolatie. Tenslotte kun je bij meerdere laagjes altijd iets uittrekken, als je merkt dat je toch te enthousiast bent geweest met aankleden.

Wintersport collage3

  • Houd voor thermoshirts en -broeken de folders van de Action, Lidl en Aldi eens in de gaten! Hier koop je vaak voor weinig geld redelijk goed materiaal. Ook Kruidvat heeft regelmatig thermo sportkleding in de schappen liggen. Ik kocht ze al eens voor de wintersport bij de Action, maar ook voor buiten sporten in Nederland is het ideaal!
  • Vergeet niet te drinken! In de zomer krijg je sneller dorst doordat het warm is. In de winter is deze dorstprikkel minder. Je zweet misschien iets minder, maar er verdampt wel veel vocht uit je lichaam tijdens het sporten! Bovendien verlies je vocht met je adem. Drink dus evengoed ongeveer 0,5 liter vocht per uur sport. Meer over drinken tijdens sport lees je hier.
  • Het wordt vroeg donker, dus zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Ook in schemerdonker is verlichting erg belangrijk. Reflectiestrepen op je kleding zijn niet genoeg. Denk bijvoorbeeld aan lichtbanden om je armen of shoeclips. Deze kun je bij sportwinkels krijgen, maar tegenwoordig ook bij de Action!

schoenen-verlichting

  • Controleer regelmatig of je schoenen nog goed zijn. Vooral op nat wegdek kan het vaak glad zijn. Een goed profiel onder je schoenen is dan super belangrijk. Zijn je sportschoenen meer dan 4-5 jaar oud? Dan raad ik je aan om sowieso nieuwe te halen. Ook al gebruik je ze nooit, het rubber droogt namelijk wel uit. Hierdoor geeft de schoen minder demping en steun, wat voor blessures kan zorgen.
  • Als je sport bij hele lage temperaturen, of als er bijvoorbeeld veel koude wind staat, raad ik je aan om niet te besparen op een goed windjack. Ze zijn ontzettend prijzig, maar jassen van slechte kwaliteit zijn soms niet waterdicht, of juist niet ademend. Gore-tex materiaal vinden veel sporters het meest prettig. Ze doen een flinke aanslag op Mr. Spaarvarken, maar ze gaan vrijwel je hele leven mee.
  • Als je langs de weg hardloopt, loop dan aan de linkerkant. Zo zie je het verkeer op je af komen. Mocht je niet gezien worden, dan kun je nog op het laatste moment uitwijken. Als het verkeer achter je vandaan komt, heb je hier geen zicht op.

Buiten sporten

  • Doe een goede warming up! Het lijkt misschien een inkoppertje, maar dit wordt ontzettend vaak vergeten. Vooral hardlopers racen vaak zo de deur uit. Om de kans op blessures te verkleinen, raad ik je aan om de eerste 5-10 minuten op een laag tempo te lopen. Zo geef je je spieren de kans om warm te worden, voordat ze grotere klappen krijgen te verduren.
  • Als het écht heel koud wordt, denk dan ook eens aan sporthandschoenen en oorwarmers. Je handen blijven vaak het langst koud. Oren kunnen heel gevoelig worden, vooral als er een gure wind staat. Handschoenen zijn ook heel fijn als je bijvoorbeeld bootcamp doet, waarbij je vaak op je handen moet steunen.
  • Veiligheid gaat boven alles. Hoe graag je ook wilt sporten, blijf logisch nadenken. Bij hevige storm, ijzel of onweer moet je toch écht gewoon binnen blijven. Pak dan gewoon een van mijn thuisworkouts erbij 🙂 :).

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips! Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd of er nog diehard buitensporters zijn met aanvullende tips. Ik ben zoals ik al zei niet de beste ervaringsdeskundige, dus als jij nog meer tips hebt, dan vind ik dat alleen maar super leuk.

Groetjes, Marloes

Sport jij buiten ondanks de kou? Of blijf je net zoals ik liever binnen?

8 reacties

  1. Goeie tips! Het is echt lastig om genoeg te blijven drinken als het zo koud is, dus thnx voor de reminder! *Neemt direct nog een glas water* Ik doe al vrij snel een hoofdband op om mijn oren te beschermen. Als het te warm blijkt kan je hem makkelijk afdoen. Nog een tipje voor hardlopers: als het echt ijzig is kun je speciale rubbers om je schoenen doen om niet uit te glijden! Als hardloper ga ik trouwens gewoon door in de winter:) Die warme douche daarna is echt heerlijk! Sterker nog, ik heb het voornemen om in januari elke dag een stuk te rennen…

  2. Ik loop heel de winter door. Ik vind het zelfs heerlijk als het zo lekker fris is en je daarna lekker onder de douche en je dekentje kan kruipen met warme chocomelk :). Ik doe voor de veiligheid een fluo hesje aan, wel zo eentje voor sporters, een die geen extra warmte geeft. Zo hoef je er geen rekening mee te houden in je kledinglagen en trek je het eenvoudig erover aan. De mijne komt van bol.com.
    Een mutsje durf ik ook te dragen, eerder dan handschoenen. Labgs je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Het is beter een mutsje te dragen dan nog een extra kledinglaag!

  3. Ik vind hardlopen juist heerlijk in de winter! Ik draag vaak handschoentjes en ook een muts, die ik soms halverwege afdoe. Als het écht heel koud is (-5 ofzo) neem ik vaak ook zo’n hitteding mee, waar een ijzeren plaatje inzit wat je dan moet breken. Dan wordt het hard en geeft het warmte af (goeie beschrijving dit..)

    Maar thanks voor de tips en de reminders, super handig artikel! Ook leuk dat je er wel over schrijft ondanks dat je het zelf niet zo vaak doet. 🙂

  4. HI, echt hardlopen is voor mij helaas geen optie meer vanwege artrose in mijn knieën. Maar ik loop praktisch elke dag een uur (stevig wandelen) en trek dan vaak ook nog even een sprintje. Ik merk wel dat wanneer het echt koud is (ik ben ook een koukleum) ik er wat meer moeite mee heb om naar buiten te gaan zeker als het al donker is. Dan kies ik voor een cardio workout van jou. Maar eigenlijk wordt ik altijd blij als ik toch buiten loop. Dus ik zou zeggen tegen iedereen doen. Ook voor jou Marloes ha ha

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram