| 16 maart 2015

Meer groenten eten: Mijn tips!

 

Door Anneloes: Misschien zijn groenten niet het eerste waar je aan denkt als je denkt als je een keuze moet maken voor de warme maaltijd. Of misschien is het zo dat je juist om de groenten heen de maaltijd kiest. Bij iedereen is dit anders, maar veel mensen hebben moeite om de aanbevolen hoeveelheid daadwerkelijk te halen. Hier zijn een aantal tips om “ongemerkt” meer groenten binnen te krijgen.


Dat groenten een belangrijk onderdeel van de maaltijd is, zullen veel mensen met mij eens zijn. Groenten zijn, naast veel vitamines en mineralen, ook een belangrijke bron van vezels. Vezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt door het vocht wat hieraan bindt en ze hebben een positief effect op de darmwerking. Daarnaast bevatten groenten weinig calorieën in vergelijking met de producten die ook op je bord liggen tijdens de warme maaltijd.

Als we kijken naar de welbekende schijf van 5 van het voedingscentrum, zien we dat groente en fruit samen een apart vak in nemen in dit voedingsadvies. Het voedingscentrum beschrijft een minimale hoeveelheid van 200 gram groente per dag voor. Dit komt neer op 4 opscheplepels. Veel mensen komen hier niet aan, of halen dit met moeite. Volgens orthomoleculair diëtisten, of andere natuurgerichte voedingskundigen, zouden we zelfs 300 of 400 gram groenten per dag binnen moeten krijgen! Daar komt vrijwel niemand aan. Hierbij een aantal tips om, zonder dat je het echt door hebt, meer groenten binnen te krijgen. Vaak is het nog lekker ook.

Schermafbeelding 2015-03-09 om 16.58.29

Mijn tips
Groenten op brood
Veel mensen vinden de combinatie met kaas of vleeswaren erg lekker. Denk maar eens aan kaas met komkommer of kipfilet met komkommer, maar ook tomaat, sla of radijsjes zijn een goede toevoegingen aan je boterham. Het vult extra en het is nog lekker ook. 

Snack-groenten
In de supermarkt zie je tegenwoordig veel kleine emmertjes of bakjes met snoep-groenten. Dit zijn bijvoorbeeld kleine tomaatjes, komkommers of paprika. Als je honger hebt, neem dan eens een paar van deze groenten. Het eet lekker weg en je honger wordt gestild. Natuurlijk kun je ook ‘gewone’ groenten in stukjes snijden.

Lunchsalade
Varieer eens in je lunch. Eet je normaal gesproken boterhammen of een ander graanproduct? Dit kun je ook eens vervangen door een zelfgemaakte salade. Neem wat sla, tomaat, komkommer en andere verse groenten, hussel het in een bak en je hebt een heerlijke lunch. Dit kun je ook prima eten bij je boterhammen als extra. Het vult goed en je hebt toch weer wat extra groenten binnen gekregen.

Soep
Verzamel eens groenten die je lekker vind en maak een stevige groentesoep. Vind je dit te stevig, dan kan je er ook voor kiezen om de groenten te pureren en dit als basis voor je soep te gebruiken. Dit kan je met heel veel groenten doen, te denken aan paprika, spinazie en broccoli. Hier vind je een recept van een zelfgemaakte broccoli soep.

Collage4

Extra salade
Neem bij je warme maaltijd, die bestaat uit bijvoorbeeld aardappelen, groente, vlees, ook eens een salade. dit wordt bij veel mensen als lekker fris ervaren na de maaltijd. Sommige zullen dit al herkennen. Het is namelijk iets wat veel wordt gedaan.

Extra groente in gerechten
Heb je bijvoorbeeld een recept uit een boek of een recept dat op een verpakking van een product staat? Let dan eens op de hoeveelheid groenten die geadviseerd wordt toe te voegen aan het gerecht. Soms staat er bij een gerecht voor 4 personen dat er 1 paprika en 1 prei toegevoegd moet worden. Dit is voor 4 personen natuurlijk niet genoeg. Je zou aan dit gerecht extra groeten kunnen toevoegen die jij lekker vindt. Bijvoorbeeld een zak voorgesneden groenten of extra paprika, courgette of broccoli. Zo blijft je gerecht hetzelfde, maar heb je het met extra groenten aangevuld.

Groentesap
Wat een hele eenvoudige manier is om wat extra groenten binnen te krijgen, is het drinken van groentesap. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt, bijvoorbeeld tomatensap. Natuurlijk kun je ze ook zelf maken met behulp van een juicer.

Groene Smoothie
Als je net zo dol bent op smoothies als dat ik, is het ook lekker om hier eens wat groenten aan toe te voegen. Spinazie, wortel en sla zijn populair in een smoothie, maar ook een avocado doet het goed. Je kunt ervoor kiezen dit te combineren met fruit, maar ook een smoothie op basis van alleen groenten is een makkelijke manier om wat extra groenten binnen te krijgen. Hier is een recept van een smoothie met fruit, spinazie en munt.

Schermafbeelding 2015-02-23 om 11.48.09

Ik ben benieuwd of jullie letten op de hoeveelheid groente in een maaltijd. Ik ben zelf dol op groente en vind dat mijn maaltijd niet compleet is zonder. Daarnaast ben ik dol op groente met een sterke smaak, zoals prei en ui, maar eigenlijk vind ik alle groente wel lekker.

Groetjes, Anneloes

Hoe zorg jij ervoor voldoende groente binnen te krijgen?

24 reacties

  1. leuke tips!

    Ik let heel erg op de inname van mijn groente, ik vind de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 2 ons ook best weinig.. Maar ik vind dit wel goede tips voor mensen die wel moeite hebben met het eten van voldoende groentes!

  2. Handige tips!
    Ik let er altijd wel op of ik genoeg groenten binnen krijg.
    Daarom probeer ik zoals hierboven staat vaak een salade bij het avond eten te maken,
    te snacken met snoeptomaatjes
    en al groenten te eten bij mijn lunch. Want als je ruim 200 gram groenten van 1 maaltijd af laat hangen is dat natuurlijk best lastig.

  3. Ik ben sowieso al iemand die koolhydraat arm eet en mijn bord ligt altijd voor de helft vol met groenten. Ik koop vaak in diepvries van die groentenmengelingen (bv bloemkool, broccoli en wortelen), zodat ik een variatie aan groenten heb in m’n bord en dat maakt het makkelijker om veel groenten te eten.
    Voor de lunch eet ik ook vooral salades en ook daar gaat al standaard tomaat, paprika en komkommer in.
    En als tussendoortje kan een wortel ook erg smaken.
    Ik denk toch wel dat ik al vlug op een dag aan een halve kilo groenten zit en dat vind ik ook gewoon lekkerder dan vlees of brood.
    Mijn tip is dus gewoon zorgen dat je het niet eentonig maakt en je voldoende variaties groenten in huis hebt en bij elke maaltijd minimum 2 verschillende groenten op je bord hebt liggen.

  4. Salade toevoegen aan het avondeten is een goede tip. Ik vind alleen sla zonder dressing niet zo lekker. Heb je tips voor gezonde dressing?

    1. Je kunt een beetje azijn toevoegen.
      Wat je ook kunt doen is een beetje mosterd en een beetje honing mengen met water en dat als dressing gebruiken of een eetlepel sandwich-spread door de salade mengen.

      Succes!!

        1. Lekkere dressing: scheut olijfolie, beetje zout, peper en balsamicoazijn.
          Of, olijfolie met wat kerrie en beetje honing!

          1. ¿La mina rica viene de la mano siempre con la inseguridad en ella misma? Me ha tocado ese caso, la egocentrica, estar lidiando con sus caprichitos, intentado manipularte, SUMANDO O RESTANDO atenciones. Uno se queda con la imagen de que la mina rica es un tremendo cacho, es solo pal trofeo en la calle. Bueno ese solo es MI caso, quiero experimentar en el lado de la Mina linda. Da la sensación de ser mas completa.

          2. Divno! Od tebe uvek lepe ideje.Hvala sto brines kako mi je. U Beogradu se samo ljuljalo, ali u Kraljevu je strasno bilo. Imam tamo prijateljicu, kaze da je pola kuca poruseno, ljudi su ostali bez doma koji su sticali 30-40godina. Strasno i neponovilo se.

    2. Ik houd niet zo van dressings op azijn of oliebasis, dus ik kies zelf vaak voor yoghurt. Heerlijk wanneer je er even een uitgeperst teentje knoflook in laat trekken, maar je kan ook andere (gedroogde) kruiden er aan toevoegen.

  5. Ik haal 200g meestal met gemak, dit omdat mijn maaltijd soms voornamelijk uit groenten bestaat. Vandaag is wel een topdag. Deze middag at ik pasta met erwtjes (200 g +-) , nu heb ik al een salade op (radijs,tomaat,veldsla) en straks nog een kom bloemkool-veldslasoep 😀

  6. Groenten zijn niet mijn favoriet. Lust het alleen als stamppot of ovenschotel of zoals gisteravond in de wraps. Toch eten we heus de ‘ouderwetse’ aardappels met groenten wel, dit omdat mijn dochtertje dat erg lekker vind en omdat ik het belangrijk vind dat ze dit gewoon leert eten, ik heb heb het nooit door elkaar geprakt, ja alleen toen ze heel klein was natuurlijk 🙂

  7. Hallo,

    ik probeer al een tijd gezond te eten maar ik heb al snel last van lage suikers.
    Als ik dan de hele dag gezond eet krijg ik daar soms erg last van ik word dan een beetje duizelig en trillerig.
    Dan eet ik vaak maar wat zoets (en vaak ongezonds) zodat dat nare gevoel weg gaat.
    Hebben jullie hier ook een andere oplossing voor?

    Groetjes Paulien

    1. Ik weet niet of ik lage suikers heb, maar voelde mij wel vaak trillerig en draaierig, gevoel dat je flauw gaat vallen. Als ik veeel minder koolhydraten eet, geen suikers en meer eiwitten en groentes, heb ik hier helemaal geen last van! De eerste week dat ik zo at, wist ik niet wat me overkwam. Het komt uit een boek Grip op Koolhydraten. Mij spreekt t iig aan omdat ik ook gevoelig ben voor tarwe. Dus was op zoek naar iets voor inspiratie.

  8. En om te reageren op t artikel:
    Ik kom niet altijd aan mn groentes. Als ik volgens grip op koolhydraten eet natuurlijk wel.
    Verder neem ik wel regelmatig zelfgemaakte salade (zonder dressing) mee naar mn werk. Ik gooi er meestal iets in van tomaat, paprika, ui, kaas, ei of tonijn. Meedere collegas van mij doen dit ook.
    En met t avondeten eet ik vaak eerst mn groente en daarna pas aard/rijst. Zo probeer ik te voorkomen dat ik mn groente niet meer op kan omdst ik al vol zit.
    En als ik iets met rijst en groente eet, dan doe ik er maar 3 a 4 eetlepels gekookte rijst bij, dan kan ik lekker veel groente eten 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram