gezond eten

Gezond eten – Welke producten kies je!?

Gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe weet je nu welke producten je moet kiezen? Wat zijn gezonde keuzes? We weten denk ik allemaal wel dat we beter niet teveel suiker en slechte vetten kunnen eten, maar zit dat tegenwoordig niet overal in?

Ik plaatste 2 jaar geleden een gezonde boodschappenlijst. Sindsdien heb ik héél veel nieuwe bezoekers gekregen en krijg ik nog vrijwel dagelijks vragen over welke producten gezond zijn. Daarom besloot ik dat het hoog tijd is voor weer zo’n soort artikel! Ik ga je dus vandaag zo uitgebreid mogelijk vertellen welke producten naar mijn idee een gezonde keuze zijn!

Disclaimer: ik hoop dat jullie mijn standpunt inmiddels kennen, maar toch nog even een disclaimer. Producten als ‘gezond’ of ‘ongezond’ bestempelen, is in mijn ogen haast onmogelijk. Je kunt er namelijk altijd over discussiëren. De producten hieronder bevatten minder suiker en/of verzadigd vet dan vergelijkbare producten. Ze zijn niet allemaal 100% gezond, maar in mijn ogen wel een ‘gezondere keuze’. Daarnaast verschilt het natuurlijk welke producten verschillende mensen goed kunnen verdragen. 

Het lijkt me handig om de producten in te delen in verschillende categorieën. Zo kun je ze makkelijker terugvinden!

Ontbijtgranen 
Basic ontbijtgranen zijn altijd goed! Denk aan brinta, havermout, basic muesli, speltvlokken en weetabix. Natuurlijk kun je daarnaast ‘mijn’ granola bestellen die ik ontwikkelde met Tante Luus. Ook Cruesli Volvezel, Cruesli Balans en Bolletje ovengebakken ontbijtgranen zijn naar mijn idee goede keuzes bij gezond eten. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gezonde soorten.

Melkproducten en -vervangers 
Ik kies persoonlijk het liefst voor magere of halfvolle producten, omdat ik houd van grote porties eten. Met volle producten krijg je dan snel veel verzadigd vet en calorieën binnen. Ik weet echter dat de meningen hierover verschillen. Dat is prima! Ik raad de volgende producten vaak aan: Magere kwark, magere yoghurt, magere- of halfvolle melk, ongezoete sojayoghurt, ongezoete sojamelk, karnemelk, ongezoete skyr.

Plantaardige melkvervangers bevatten vaak minder eiwit en soms minder van bepaalde vitamines of mineralen. Optimel producten vind ik bij matig gebruik ook prima! Ik zou echter altijd de voorkeur geven aan de soorten hierboven.

Boter en vet
Wat kun je nu het beste gebruiken, roomboter of halvarine? Voor beiden is wat te zeggen. Roomboter is puur, maar het bevat ontzettend veel calorieën. Voor mensen die willen afvallen, kan dit teveel zijn. De productie van halvarine is door de jaren heen ontzettend verbeterd! Bovendien bevat het véél minder calorieën en smeert het dunner. Ik raad dat mijn cliënten daarom vaak aan.

Om in te bakken raad ik olie aan met een hoog brandpunt, bijvoorbeeld normale olijfolie (geen extra vergin) of kokosolie. Of vloeibare bak- en braadboter.

koolhydraatarm brood kopen

Brood en broodvervangers
Ik raad je aan om te kiezen voor volkorenbrood. Volkorenproducten bevatten meer vezels, vitamines en mineralen. Roggebrood is ook goed, of zuurdesembrood, volkoren speltbrood, volkoren crackers, volkoren beschuit. Alle luxe broodjes bevatten minder vezels, vitamines en mineralen, vaak meer calorieën en vullen minder goed.

Broodbeleg
Hier heb ik al heel regelmatig over verteld op optimavita.nl, maar hier toch nog een keer een lijstje! Rookvlees, ham, fricandeau, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, casselerrib, gekookte lever, ossenworst, 20+ en 30+ kaas (ik zou niet meer dan 1 boterham met kaas per dag aanraden), hüttenkäse, 20+/30+ smeerkaas, light zuivelspread (bijv. Philadelphia light), haring, zalm, tonijn, makreel, andere niet gebakken vissoorten, ei, avocado, hummus, sandwichspread, tomaat, komkommer, sla, andere rauwkost, fruit (banaan op brood!), natuurlijke notenspreads of pindakaas, gebakken ei, zelfgemaakte magere salade, appelstroop, perenstroop, halvajam, groentespreads.

Fruit
Alle soorten vers fruit zijn prima. Diepvriesfruit is ook helemaal goed! Ik raad 2 tot maximaal 4 stuks per dag aan (of 200-400g). Liever geen fruit uit blik, vruchtenmoes en vruchtensap.

Groenten
Alle soorten verse groenten zijn goed. Diepvriesgroenten ook, als ze geen toevoegingen bevatten (check de ingrediëntenlijst). Groenten uit pot bevatten veel zout.

Aardappels, rijst, pasta etc.
Ik raad zo’n 150-200g aan (bereid gewogen) als portie. Mannen kunnen iets meer nemen (200-250g). Neem bij voorkeur gekookte (of gestoomde) aardappel, gekookte zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa of bulgur.

Wraps, taco’s en witte rijst- en pastasoorten bevatten vaak minder vezels, vitamines en mineralen en vullen minder goed.

tempeh met broccoli en zoete aardappel

Vlees
Om heel eerlijk te zijn, durf ik hier haast niet meer over te praten door alle negatieve reacties die ik soms krijg. Ik doe het echter toch, omdat ik weet dat er héél veel mensen zijn die af en toe vlees willen eten en dan gezonde keuzes willen maken. De volgende vleessoorten zijn mager en zo min mogelijk bewerkt: kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, biefstuk, tartaar, runderlap, magere varkenslap, hamlap. Hier vind je een overzicht van de hoeveelheid calorieën en vet in vlees.

Vis, schaal- en schelpdieren
Eigenlijk is alle verse vis prima. Vis met een krokant korstje kun je beter vermijden. Schaal en schelpdieren zijn naar mijn idee ook gezond, als ze puur en onbewerkt zijn. 1x per week vette vis eten is goed omdat het je lichaam goede voedingsstoffen levert. Vaker is niet nodig.

Vleesvervangers
Gezonde vleesvervangers zijn bijvoorbeeld tofu, tempeh, peulvruchten, noten, zaden, kaas (+-40g) of ei. Vegetarische burgers zijn soms een goede keuze, maar bevatten ook vaak veel slechte vetten en calorieën. Ik zou je aanraden om de voedingswaarde eens te checken op de verpakking. Ga voor een burger die maximaal +- 170kcal per 100g bevat.

Dranken
Ik raad je aan om voornamelijk water, spa rood of thee te drinken. Naar mijn idee zijn alle soorten thee zonder suiker prima. Ook een paar koppen zwarte koffie per dag (max +-6) vind ik helemaal prima. Spa rood en spa bruisend kun je onbeperkt drinken. Als je wilt kun je 1-2 glazen melk, karnemelk of ongezoete sojamelk nemen.

Met mate kun je cola light, sinas light, cassis light etc., rivella, crystal clear of limonadesiroop zonder suiker gebruiken (niet meer dan 3 glazen). Vermijd normale frisdranken, vruchtensappen, chocolademelk en gezoete yoghurtdranken.

Tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes, ik zou er een boek over kunnen schrijven! Ik gebruik zelf graag ‘gewone’ pure producten, zoals ik ze ook hierboven noem: fruit, snackgroenten, augurk, rijstwafels met mager beleg, cracker met mager beleg, een klein handje (20g) noten, een halve avocado, een bakje magere yoghurt of kwark met fruit, appel uit de magnetron met kaneel.

Af en toe gebruik ik producten die iets meer bewerkt zijn, gewoon omdat ik er zin in heb…of omdat ze makkelijk mee te nemen zijn: Breaker high protein zero sugar, melkunie protein yoghurt, snack a jack, Nakd reep, kleine mueslireep,

Om je eten lekkerder te maken…
Een van de meest gestelde vragen is hoe je smaak kunt geven aan het eten. Ik gebruik hier graag de volgende producten voor: verse kruiden en specerijen, gedroogde kruiden en specerijen, knoflook, spaande peper, ui, gemberwortel, tomatenpuree/gezeefde tomaten, sambal, azijnsoorten.

Verder zijn de meeste sauzen heel zout óf ze bevatten veel suiker of vet. Ik voeg nog wel eens een klein beetje (max. 1 eetlepel p.p.) van de volgende sauzen toe: ketjap, sweet chili saus, boemboes, woksauzen, oestersaus, ketchup, curry of mosterd. De meest magere variant op mayonaise die ik tot nu toe heb gevonden, is Remia Friteslijn.

Ik denk dat ik inmiddels de meeste producten wel heb gehad. Ik ben vast nog wel iets vergeten toe te voegen! Als je vragen hebt over andere producten, dan kun je die altijd hieronder stellen. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met gezond eten. Naar mijn idee blijft het een balans zoeken, dus het is ECHT niet nodig om alleen maar gezonde keuzes te maken.

En laat me natuurlijk ook even weten hoe het met jouw gezonde leefstijl in januari gaat!

Groetjes, Marloes

Mis jij nog producten? Wat zijn jouw favorieten?

33 reacties

  1. Ah, ik ben blijkbaar goed bezig 🙂 Voor vleesvervangers eet ik ook wel Quorn produkten, vooral de meer basic hebben vrij veel eiwit. Voor gezonde tussendoortjes houd ik van rijstwafels, fruit en augurken! Ik had een tijdje mijn voeding bijgehouden in mijn Eetmeter. Daar stonden rijstwafels als minder gezonde keuze. Hun redenering was dat je dan beter een boterham kunt eten geloof ik? Dat laat maar weer zien hoe lastig het is om ‘gezond’ te definiëren!

    1. Ik vind inderdaad ook dat je bij de lunch beter voor een volkoren boterham kan gaan. Maar als extraatje als je zin hebt in iets te knabbelen, dan zijn rijstwafels ideaal naar mijn idee! Maar ze zijn niet echt voedzaam. Ik schreef er al eens een artikel over!

  2. Fijn artikel!

    Ps je hebt vast wel gehoord dat het voedingscentrum een nieuwe app heeft om producten te vergelijken/te zien of het een goede keus is, zou je die misschien willen testen?

  3. Ideaal artikel. Uit je hoofd leren en klaar 😉
    En het komt ook nog eens ideaal op tijd. Ik ga van vanavond tapas eten. En kan ik mooi de gezondere keuzes maken.

    1. Nee, daar zitten minder vezels, vitamines en mineralen in. Dat betekent zeker niet dat je ze nooit moet gebruiken hoor! Zondag verschijnt bijvoorbeeld een recept met couscous :).

      1. Hoi Marloes,

        Ik was benieuwd, de volkorenspeltcouscous van de AH bevat 7 g vezels per 100 gram, dat is best veel vergeleken met zilvervliesrijst toch, daar zit namelijk 3,4 g per 100 gram in. Zelfs in “gewone”, niet volkoren couscous zit 3,5 g vezels per 100g, zelfs een beetje meer dan zilvervliesrijst. Hoe is het dan te verklaren dat zilvervliesrijst een betere keuze is? Dat vroeg ik me af, ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt 🙂 .

  4. Wat een handige lijst! Ik kan nu zeggen dat ik redelijk een routine heb gevonden met gezonde producten. Zo gebruik ik ‘s ochtends de kwark van optimel met een fruitsmaak, heb de gewone geprobeerd maar ik merkte dat ik dat toch minder snel pakte omdat het me te zuur was.. dit werkt helemaal super voor mij! Als tussendoortje vind ik maiswafels echt heerlijk! Veel van de producten uit deze lijst gebruik ik ook al 🙂

  5. Supppeerr informatief bericht ! Alleen ik heb een vraag ! Kijk stel wat moet je nemen om op je gewicht te letten : bvb een boterham met huttenkase bevat minder dan een boterham met huttenkase sla en tomaat alleen daar zitten meer voedingsvezels in wat moet je kiezen ?

  6. Handig artikel! 🙂
    Ik vroeg me af wat je van de Eat Natural ontbijtgranen en mueslirepen vindt.
    Het lijkt alsof het inderdaad vooral goede en natuurlijke producten bevat.

  7. Goed artikel! Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij niets nieuws is 😉 Weet wel wat gezond eten is, maar doe het soms te weinig. Haha!

  8. Hoi Marloes!

    Ik ben gek op magere kwark en eet ‘s avonds minstens 500 gram met muesli.
    Is dat teveel (eiwitten) voor een portie?

  9. Hoi Marloes,

    Super handig artikel! Dank je wel!
    Ik ben me aan het verdiepen in gezond eten en gezonde keuzes. Ik wil heel graag afvallen!
    Nu is mijn plan om elke ochtend te gaan sporten.
    Wat voor ontbijt is daar het beste voor? Ik heb ergens gelezen dat eiwitten voor het sporten goed zijn. En koolhydraten juist niet. Is dan een eiwit shake een goed ontbijt? En dat elke dag?

    Groetjes!

    1. Hoi Judith!
      Ik las toevallig je reactie. Ik heb als tip meegekregen van een vriend (fitness instructeur in opleiding) om naast een eiwitshake s’ochtends nog een stuk fruit oid. naast te eten, omdat een eiwitshake best weinig is. Een shake is een aanvulling op je dagelijkse voeding.
      Marloes, correct me if i’m wrong 😛

      Succes met sporten! 🙂

      Groetjes Joyce

  10. Door jou dagelijkse kop gemberthee ben ik nu ook helemaal verslaafd.
    Het liefst drink ik een aantal grote koppen per dag maar ik las dat teveel gember slecht is? Vraag me dus af hoeveel gemberthee per dag verantwoord is.

  11. He Marloes,

    Ik volg je nu al een tijdje oo je blog en op YouTube. Echt super leuk om je enthousiastme te ervaren. Ik raak altijd weer geïnspireerd door je.
    Mijn vraag gaat over de bolletje ontbijtcrackers.
    Ik eet nu de spelt variant. Valt deze volgens jou onder gezond? Ik eet er elke ochtend 2 van.
    Groetjes Manon

  12. Goedemorgen Marloes!
    Ik wist niet zo goed waar ik dit bericht moest plaatsen, dus vandaar maar hieronder omdat het redelijk overeenkomt met mijn vraag. (denk ik)
    Ik ben bezig met afvallen en sport 2-3 keer in de week. Het gaat me heel goed af en dat is ook het probleem niet. Mijn grootste probleem waar ik tegen aan loop is mijn voeding. Ik heb écht geen idee wat ik op een dag moet gaan eten. Heb je hier misschien wat tips voor? 🙂

    Fijne dag!

    Groetjes,
    Joyce

  13. Hoi Marloes,

    Eerst en vooral, een super leuke en verslavende blog! Je laat het echt heel simpel lijken allemaal.
    Ik vroeg me juist af, heb je misschien tips of receptjes voor een gezondere variant voor salade dressings?

    Groetjes
    Nirphania

  14. Hoi Marloes,
    In dit artikel beschrijf je humus als gezond broodbeleg. Is de zoete aardappelspread van de Albert Heijn uit het vers-assortiment, gebasseerd op de ingrediënten en voedingswaarde, een goed alternatief om humus eens mee af te wisselen?

    Alvast bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram