eetdagboek bijhouden
| 18 januari 2018

Een Eetdagboek Bijhouden: Hoe en waarom!?

Een eetdagboek bijhouden kan je helpen bij het gezonder gaan leven. In dit artikel vertel ik je hoe je dat kunt doen en op welke manier het je kan helpen. Natuurlijk noem ik ook de aandachtspunten en de nadelen van het bijhouden van je voeding.

Eetdagboek bijhouden
Ik raad mijn cliënten regelmatig aan, om een periode bij te houden wat ze eten en drinken. Ze doen dit vervolgens een paar dagen, tot maximaal 2 weken. Alles wat ze eten en drinken, zetten ze in een tabel, in een schriftje of gewoon op een stuk papier. Ik vraag ze om zo nauwkeurig mogelijk te zijn, door ook de hoeveelheden erbij te schrijven. Daarvoor kun je een keukenweegschaal gebruiken, maar je kunt ook werken met huishoudelijke maten (kom, glas, mok, opscheplepel, eetlepel etc.)

Eet jij vaak meer dan je zou willen? Dan kun je een extra kolom toevoegen voor hoe jij je voelt tijdens jouw eetmoment. Schrijf daarin of je écht trek had, of dat je verdrietig was, je verveelde, iets te vieren had of misschien een ander gevoel had. Een mogelijke opzet voor jouw eetdagboek zie je hieronder.

Voordelen van het bijhouden
Ik merk dat er een heel aantal voordelen zitten aan het op deze manier bijhouden van je voeding.

  • Je wordt bewuster van wat je per dag naar binnen krijgt.
  • Je denkt beter na voordat je iets in je mond steekt.
  • Je beoordeelt waarom je eet.
  • Ik merk dat mensen automatisch gezondere keuzes gaan maken als ze hun voeding moeten opschrijven. Bovendien eten ze minder grote porties ongezonde producten.
  • Je komt erachter wat jouw moeilijke momenten zijn.

Kortom, je wordt bewuster van wat je eet en waarom je eet. Hierdoor is het makkelijker om je eigen aandachtspunten duidelijk te krijgen. Je ziet bijvoorbeeld in één oogopslag dat je te weinig fruit eet. Of je komt erachter dat je áltijd rond 16uur gaat snaaien. Het bedenken van oplossingen is dan ook makkelijker. Eet bijvoorbeeld standaard een stuk fruit bij je ontbijt of neem rond 15:30uur een groter gezond tussendoortje.

wat ik eet op een dag oktober

Mogelijke nadelen
Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan het bijhouden van een eetdagboek. Hieronder mogelijke nadelen.

  • Het kost tijd en aandacht. Dit kan heel positief zijn (want: je denkt na over je voeding!), maar voor sommige mensen voelt het als belasting.
  • Je durft niets ongezonds meer te eten, want dat verpest je eetdagboek.
  • Het wordt een sport om zo weinig mogelijk te eten.

Kortom, het kan ervoor zorgen dat je te obsessief gezond wilt eten. Als jij weet dat je hier gevoelig voor bent, dan is het bijhouden van een eetdagboek misschien niet de methode voor jou.

Mijn tips voor jou
Een eetdagboek kan dus súper nuttig zijn bij het gezonder gaan leven. Je moet hem echter wel op de juiste manier gebruiken. Het belangrijkste daarbij is denk ik dat je niet te streng bent voor jezelf en er nuchter naar kijkt. Verwacht niet dat je een perfect dagboek gaat krijgen, die heeft namelijk niemand! Gebruik het puur als middel om jou eigen aandachtspunten in kaart te brengen. Beoordeel het, alsof je kijkt naar het eetdagboek van jouw beste vriend(in)!

Daarnaast is het super belangrijk om jezelf af en toe iets ongezonds te gunnen! Een gezond voedingspatroon hoeft ECHT niet 100% gezond te zijn. Er is zeker ruimte voor minder gezonden dingen. Zoals je weet, neem ik zelf vaak 2 grote genietmomentjes in de week. Je kunt er echter ook voor kiezen om jezelf elke dag een klein stukje chocolade te gunnen.

Wees ook bij de hoofdmaaltijden niet té kritisch. Een keertje witte rijst gebruiken in plaats van zilvervliesrijst, of hagelslag op brood doen in plaats van kipfilet, is echt geen ramp!! Ga voor een gezonde balans, niet voor een perfect gezonde voeding.

Apps gebruiken om je voeding te berekenen!?
Er zijn een aantal apps, waarin je makkelijk je voeding kunt bijhouden én direct kunt berekenen. Dit kan heel verhelderend zijn, maar het kan ook voor extra stress en onduidelijkheid zorgen. Ik vertel er meer over in dit artikel.

Om een lang verhaal kort te maken: een eetdagboek bijhouden kan je zeker helpen bij het gezonder gaan leven. Het is dan wel ontzettend belangrijk dat je hem op de juiste manier gebruikt.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een eetdagboek bijgehouden?

13 reacties

  1. Een eetdagboek kan heel inzichtelijk zijn! Zelf heb ik meerdere keren een dagboek bijgehouden; toen ik meer ging hardlopen, toen ik puur veganistisch ging eten, toen ik een bepaalde tekorten had, enz. Ik gebruik nu mijn eetmeter om makkelijk vitamines&mineralen in te zien (nadeel als je veel sport en dus meer eet wordt dat niet gecompenseerd…)

  2. Ik ben ooit begonnen met het bijhouden van m’n eten in MyFitnessPal en helaas is dat, zoals jij noemt dat ook kan gebeuren, verkeerd uitgepakt. Het begin ging heel goed en toen werd ik me juist bewust van alles wat ik at, maar nu is het te obsessief geworden. Ik kan heel moeilijk zonder en heb geen rust meer in m’n hoofd als ik niet precies weet hoeveel calorieën ik heb gegeten op een dag. Ik ga er nu langzaam weer naartoe proberen te werken de app los te laten, maar dit vergt veel moeite :(.
    Maar toch heb ik er alle vertrouwen in dat het weer goed komt ?. Goed dat je dit benoemt!
    Veel liefs!

    1. Gooi de app van je telefoon.
      Misschien dat je dat al geprobeerd hebt? Maar als je dat doet, dan moet je vervolgens eerst moeite doen van het eerst installeren en weer inloggen etc, voordat je kunt invoeren wat je wilt tracken.
      En daarnaast, als je al zolang getrackt hebt, weet je toch ongeveer wel wat je ongeveer kunt eten op een dag? Leg het naast je neer en vertrouw op jezelf!
      Succes!

    2. Heel goed dat je het probeert los te laten! Ik snap hoe moeilijk dat kan zijn. Zoals Dora zegt, vertrouw op jezelf! Alles berekenen geeft een onrealistische houvast, want je weet nooit PRECIES hoeveel je nodig hebt en je weet niet precies wat overal in zit. Ons lichaam is slim genoeg om zelf aan te geven wat het nodig heeft…vertrouw op je gevoel! Liefs Xx

  3. Goed onderwerp en inderdaad goed dat je de bij-effecten benoemdt Zelf gebruik ik sinds kort Myfitnesspal en hiervoor heb ik Loseit gebruikt (maar hier zaten toen geen Nederlandse producten in). Voordeel van zo’n app is dat – als je ook een sport tracker gebruikt zoals Runkeeper bijv – je verbrandde calorieën weer bij je dagelijks budget worden opgeteld. Handig als je bijvoorbeeld uit eten gaat en iets extra’s wilt. Mijn 2 cents. Doei Doei! 🙂

    1. Klopt helemaal! Toch ben ik echt geen fan van het blind staren op zo’n app. Calorieverbruik wordt namelijk vaak overschat en inname onderschat. Bovendien is je lichaam geen robot, je behoefte kan per dag aanzienlijk verschillen!

  4. Ik ben deze hele maand al aan het bijhouden wat ik eet. En ik heb standaard één tekort; namelijk ijzer.
    Dit terwijl ik wel vlees eet, maar niet iedere dag. Nu twijfel ik of ik dan ijzersupplementen nodig heb? En welke dan en hoevaak? Heb jij advise, Marloes?

  5. Zelf eet ik heel onregelmatig en niet heel gezond. Wil ook graag aankomen. Dus zit er aan te denken om tijdelijk een eetdagboek bij te houden

  6. Goed plan zo’n schriftje. Ik merk dat ik de laatste tijd weer de verkeerde kant op ga. Ik plan van te voren mijn eten, maar snack regelmatig tussendoor iets. Ik denk doordat ik het nu anders ga doen en een eetdagboek ga bijhouden ik weer wat bewuster met eten om zal gaan. Bedankt voor het artikel en de tip! Vanmorgen dus bij de action een schrift gekocht en meteen begonnen met schrijven.

  7. Ik hou in de app Fatsecret bijna dagelijks bij wat ik eet. Dit heeft twee redenen: ik wil graag nog een paar honderd grammetjes kwijt en door registratie zie ik exact waar mijn “addertjes onder het gras” zitten, en ik wil ook graag in de gaten houden dat ik voldoende eiwitten opneem (ik doe veel aan krachttraining en ben van nature niet zo’n vleeseter).

    Om alles te registeren weeg ik vrijwel alles af. Soms kom ik wel voor verwarringen te staan: weeg ik groenten voor of na ze gekookt zijn? Weeg ik vlees of vis voor of na dat het gebakken is? Vaak komt er gedurende het bereidingsproces toch heel wat water of vet vrij waardoor het eindresultaat minder weegt dan het rauwe en onbewerkte beginproduct. Heb je hier tips voor? 🙂 Bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram