vegaburgers met groenten

Mijn Avondmaaltijden van een Week #1

Ik kreeg laatst ineens spontaan een idee voor een reeks artikelen. Ik merk namelijk dat veel van jullie worstelen met de avondmaaltijd. Het lijkt me daarom leuk om af en toe mijn avondmaaltijden van een week te laten zien in een artikel! Hier de eerste editie. Laat me zeker even weten of je dit vaker zou willen zien, of dat ik het kan laten bij één keer ;).

Hieronder zie je dus alle avondmaaltijden die ik de afgelopen week at. Ik vertel je daarbij zo goed mogelijk welke ingrediënten ik heb gebruikt en of deze gezond zijn of iets minder. Zo kun je zien dat ik echt niet elke avond perfect gezond eet. Misschien geeft het je inspiratie voor jouw eigen maaltijden! Let’s go…

Maandag: Ik maakte lasagne voor Sven en mij. Sven is hier gek op! De basis was een kleine broccoli, een paprika, een doosje champignons, 300g mager gehakt en een potje tomatenpuree. Ik gebruikte volkoren lasagnebladen. Sven vindt het heel erg lekker om er bechamelsaus bij te hebben. Ik deed op zijn stuk lasagne wat meer saus, op mijne wat minder. Deze saus is namelijk erg vet. Bovenop deed ik geraspte kaas, ook hiervan deed ik op mijn deel wat minder. Ik ging voor normale kaas, geen magere omdat ik dat minder lekker vindt. Zo maakte ik mijn lasagne toch nog best gezond. Ik vergat er alleen een foto van te maken :).

Dinsdag: Vandaag at ik zilvervliesrijst (+- 150g bereid) met 200g Japanse roerbakgroenten, gewoon lekker lui uit een zak. Voor 2 personen gebruikte ik er 300g kipfilet doorheen. Ik maakte een sticky sausje door ketjap te mengen met koud water en maizena. Als het gerecht klaar is, gooi ik dat erbij en laat het even meewarmen. De ketjap bevat natuurlijk veel zout, maar de rest van de ingrediënten is super gezond! Hier vind je het recept, dat ik eerder al eens plaatste. Ik nam het trouwens mee naar mijn werk en at het daar op, omdat ik op dinsdagavond altijd sportlessen geef. Vandaar dat het in een bakje zit :).

vegaburger met groenten

Woensdag: Ik at vandaag alleen en ging voor een vegetarische maaltijd. Ik had niet zo veel zin om te koken, dus ik maakte het lekker simpel. Ik nam twee vegetarische burgers en deed daarbij een hele berg groenten. Ik mengde courgette, aubergine, champignons en paprika. Ik ben geen vegetariër, maar ik eet wel heel regelmatig vegetarische maaltijden! Ik houd enorm van afwisseling. Vegetarische burgers zijn trouwens niet altijd even gezond. Soms bevatten ze veel onnodige toevoegingen.

wrap uit de oven

Donderdag: Sven at weer mee en die wilde graag wraps uit de oven eten. Helemaal niet erg, want dat is ook écht een van mijn favoriete gerechten. Hier vind je het recept dat ik eerder al eens plaatste. Ik neem eigenlijk altijd 1 wrap en prop die vol met kip en groenten. Eroverheen doe ik ongeveer 10-15g geraspte kaas en een heel klein beetje sweet chilisaus omdat het zo lekker is. De wrap en de kaas zijn niet de meest gezonde producten, maar de kip en de groenten natuurlijk wel! Weer een perfecte balans vind ik :). (Ik gebruik even een oude foto, want we aten pas om 20:00uur, dus de foto die ik toen maakte was heel slecht qua belichting). 

Vrijdag: Ik ging voor een salade met onder andere garnalen, kikkererwten, hummus en pompoenpitten. Dit is echt een van mijn all-time favoriete salades. Ook in de herfst en ik de winter vind ik af en toe een salade nog heerlijk. Ik weet dat de meningen hierover verschillen, maar probeer het gewoon eens! Het recept voor deze salade vind je hier, want omdat hij zo’n favoriet van me is, plaatste ik hem natuurlijk al eens.

Zaterdag: We bestellen best regelmatig iets te eten. Zeker in het weekend vind ik dit af en toe heerlijk. Ik merk echter dat ik lang niet altijd zin heb in een hele ongezonde vette hap. Ik voel me hier vaak achteraf helemaal niet zo fijn bij. Als minder ongezonde optie haal ik dan graag een Seafood Noodle Box bij NoodleXL, een Aziatisch afhaal restaurantje bij ons in de buurt. Natuurlijk bevat dit waarschijnlijk alsnog iets meer vet en suiker dan als ik het zelf zou maken, maar het voelt voor mij beter dan de gemiddelde afhaalmaaltijd :). Soms bestel ik natuurlijk wél gewoon iets ongezonds, maar alleen als ik daar ECHT zin in heb. Dat was deze avond niet het geval. Ik neem dan liever een ongezonde snack, die ik wél mega lekker vindt. Deze week was dat een reep Tony’s chocolade.

Zondag: Weer een maaltijd zonder vlees. Dit keer zelfs helemaal vegan. Ik at namelijk tempeh (100g in stukjes) met kipkruiden (ik houd zo van deze kruiden!). Daarbij nam ik een flinke berg broccoli (+-250g) en een zoete aardappel (+-200g) die ik pofte in de magnetron. Ik heb gesmuld van deze veganistische maaltijd.

Dit waren al mijn avondmaaltijden van de afgelopen week! Zoals je ziet zijn sommigen heel gezond, terwijl anderen wat meer ongezonde ingrediënten bevatten. Ik kies dus écht niet altijd voor de meest gezonde maaltijden, maar ik focus op balans. Ik probeer wel op te letten dat ik van de ongezonde producten een kleine portie neem. Hier vind je een artikel met daarin tips voor een gezonde warme maaltijd.

Laat me dus zeker even weten of je dit soort artikelen vaker wilt zien verschijnen op optimavita.nl!

Groetjes, Marloes

Besteed jij veel aandacht aan een gezonde warme maaltijd?

19 reacties

  1. Fijn afwisselend gegeten deze week! Welke vegaburgers had je? Raad je ze aan?

    Ik heb deze week niet zo’n zin in afwisseling, merk ik. Ik heb deze week twee keer stoofpot bonen en maïs met Mexicaanse kruiden gegeten en twee keer geroerbakte witte kool met cashewnoten of met linzen, niet omdat ik voor twee keer gekookt had maar omdat ik de volgende dag weer erg veel zin had om dat te koken… Nou ja, het is wel gezond eten met erg veel groenten en peulvruchten.

    Eet jij wel eens twee dagen achter elkaar hetzelfde eigenlijk?

  2. op internet staan heel veel recepten om zelf vega burgers te maken en dat is even makkelijk of moeilijk als je een gehaktbal zal maken. Zelf koop ik zelden nog vegaburgers uit de winkel. Zelf maken is goedkoper en zit minder toevoegingen in je burger. Meestal maak ik er een aantal en vries deze in.

    Paprika’s kan je trouwens ook invriezen. Meestal snijd ik deze in blokjes en gooi deze in de vriezer. Mocht je ooit nog met de groene in je maag zitten. 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram